Jag tänkte att vi lika gärna kan köra en klassiker till när vi ändå är i farten. 😉
Gjorde ju en Silviakaka häromdagen och jag kan nog säga att denna kaka t.om är ännu lättare att baka. Och om möjligt ännu lättare att älska. 😉
Min mormor gjorde alltid denna till oss när vi var små. Det var det bästa vi visste och nåde henne om hon kom på besök utan en sån med sig! 😀
Kärt barn har många namn.. Några kallar den för Sverigekaka och andra för Pensionärskaka.
En härligt vaniljdränkt sockerkaka med pudrat florsocker på toppen. Underbar och perfekt att snabbt slänga ihop nu när det kommer en hel del nyfikna fikagäster som vill gosa med bäbis. 🙂
Sverigekaka / Pensionärskaka
Kaka:
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 3 dl mjöl
- drygt 2 tsk bakpulver
- 1 dl kokhett vatten
Fyllning:
- 120 g smör
- 1 dl standardmjölk
- 4 msk vaniljsocker (jag använder 2 msk vanligt vaniljsocker och 2 msk ”riktigt” vaniljsocker. Färgen blir lite tråkigare grå men smaken så mycket godare)
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form på ca 22-24 cm. (jag brukar knäppa fast ett bakplåtspapper i botten om jag använder en springform)
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med det kokande vattnet till en slät smet.
Häll smeten i formen och grädda nederst i ugnen i ca 30 min (lite beroende på ugn och storlek av form). Testa med en sticka, den ska va torr.
Låt kakan svalna en aning.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölk och vanilj och låt koka under omrörning i ett par minuter.
Dela kakan i två delar och häll fyllningen över bottnarna. Lägg sedan ihop dom och pudra toppen med florsocker.
Denna kaka är ju så bra för blir det nått över är den bara ännu godare dag 2. Så den går med fördel att faktiskt göra dagen innan servering om man vill ligga steget före. 😉
Vet inte vad du använder för formar eller vilken ugn du har. Kakan är jättegod, men en större form behövs absolut.
Använde den här: https://www.lyckasmedmat.se/silikonformar/15604-silikomart-silikonform-rotondo-o24-cm.html?gclid=CjwKCAjw0qOIBhBhEiwAyvVcf3N8GB7qnpWvJiTi1Aoo9JgDyK5MhIoYbtOFdet2pWg10wuvUb3oShoC2sIQAvD_BwE och det rann över massor med smet. Kakan blir inte färdig på 30 minuter.
Men den är jättegod!
Jag använder en vanlig springform. Den formen du länkade är en sån låg bakform. Kakan behöver plats att resa sig. Testa en vanlig springform/sockerkaksform nästa gång så borde det gå bättre.
Ja visst är den god! En riktig klassiker!
Tack för din kommentar 🙂
[…] Sverigekaka / Pensionärskaka – Cake by Maddy […]