Äntligen hemma igen! Sjukt konstig känsla att tomhänt gå in på sjukhuset för att 3 dagar senare knalla ut med en bäbis.
Då jag gick över 14 dagar efter ”bf” (beräknat förlossningsdatum) blev jag på onsdag morgon ingångsatt. Det var en minst sagt lång dag där dom testade olika metoder för att försöka få igång en förlossning. Hinnsvepning, ballongmetoden, hålstickning på fosterhinnorna och värkstimulerande dropp. Tillslut svarade min kropp och 19.32 på onsdagskvällen föddes vår tredje lilla pojke. <3
Just nu är livet sådär underbart bra. Trots brist på sömn sen i onsdags mår jag oförskämt bra. Ni vet den där berömda bäbisbubblan? Såå mysigt!
Här är han! Baby Jax! <3
Lite dålig uppdatering på bakning och recept har det ju såklart fört med sig, men det får ni ta. 😉 Jag lovar att ta igen.
Till dagens fika då..
..Intresset för denna underbara kaka har väl kanske aldrig svalnat men jag tycker att snacket om den har vart enormt ett tag nu på olika baksidor.
Inget konstigt med det då den både är lätt att baka och fruktansvärt lätt att äta. 😉
En riktig klassiker som aldrig någonsin kommer dö ut.
Tänkte därför dela med mig av mitt favorit recept på just Silviakakan.
Många verkar ha svårt med att äggulan i glasyren skär sig. Smält därför smöret och sockret på ganska låg värme och ta av från plattan innan du vispar ner resten av ingredienserna. Och rör hela tiden.
Mina grabbar har bär till allt! Jag håller faktiskt med dom, allt blir lite lyxigare med färska bär till. 😉
Silviakaka
Kaka:
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 3 dl mjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl vatten, kallt
Glasyr:
- 150 g smör
- 1,5 dl socker
- 2 st äggulor
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5-2 dl kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en springform och bröa den med ex. kokosflingor. (Jag brukar täcka botten med bakplåtspapper och använde mig av en 24 cm form)
Vispa socker och ägg vitt och fluffigt.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål och vänd ner det tillsammans med vattnet i smeten. Rör försiktigt till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter (beroende på storlek på form såklart, jag använde en på 24 cm)
Ta ut kakan och låt svalna en aning.
Smält smöret ihop med sockret till glasyren i en kastrull på låg värme.
Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret, äggulorna och ca 1,5 dl kokosflingor och rör till en slät och fin glasyr.
Låt både kakan och glasyren kallna lite innan du häller/breder på glasyren. För snygg effekt kan du låta glasyren rinna ner lite över kanterna.
Strössla ca 0,5 dl kokosflingor över glasyren och låt stelna ett tag innan du skär upp den.
Detta recept går utmärkt att göra i långpanna också.