Överraskningskakor? Fönsterkakor? Strösselkakor? Titt-ut kakor? Ja, ibland är det svårt att komma på ett namn som liksom beskriver vad det är för något bakverk.. Surprise cookies kändes rätt och på svenska fick det då bli överraskningskakor. 😉
Hur som helst så är det i alla fall kakor med ”fönster” som man fyller med valfritt strössel och sen klistrar ihop med varandra. Då får man en skit fräsig kaka med strössel i, som man dessutom ser och kan skaka på som en maracas! Ni kan ju tro att dessa imponerar på ett barnkalas! Och då inte bara av barnen… 😉
Så svårt att fånga det på bild! Mycket häftigare ”live”. Önskar nu såhär i efterhand att jag spelat in en liten videosnutt som visar hur det rör sig därinne likt en snöglob med snöflingor.
Överraskningskakor
Kakor:
- 60 g florsocker (1 dl)
- 90 g socker (1 dl)
- 1 msk vaniljsocker
- 450 g mjöl (7,5 dl)
- 200 g rumsvarmt smör
- 2 st ägg
Innehåll/dekor:
- gelebjörnar
- strössel i valfri form, färg och mängd
- kristyr
Kakor:
Blanda florsocker, socker, vanilj och mjöl i en stor skål.
Tillsätt smör och ägg och mixa ihop till en deg. (Jag använder min kitchenaid med flatblandaren)
Plasta in degen och lägg i kylskåpet ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 4-5 mm tjock.
Stansa ut cirklar (ca 6-7 cm) och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Stansa sen ut mindre cirklar (ca 4-5 cm) och ta bort den lilla cirkeln med deg i mitten så du endast har en ring med ett hål kvar på plåten.
Lägg två björnar i varje hål. (Mer björnar om du har större cirkel än vad jag använt mig av och mindre björnar om du har mindre)
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Titta på kakorna hela tiden i slutet då gelebjörnarna bränns lätt och får en tråkig färg.
Låt svalna helt på bakplåtspappret.
Häll strössel i en kaka. Ringla lite kristyr runt kakan och kläm ihop med en annan kaka.
Låt kristyren torka. Klart!