Cheesecake, oreos och choklad som en liten mumsbit – hur låter det? Fantastiskt, eller hur!
Inte speciellt svår att göra, men den behöver några timmar på sig i frysen, så den kan med fördel göras dagen innan och bara doppas i choklad dagen den ska ätas.
Är ni redo? Här kommer receptet:
Ger ca 36 bitar.
Botten:
- 18 st oreokakor
- 5 msk smör, smält (ca 70 g)
Fyllning:
- 450 g cream cheese, rumstempererad
- 1 dl socker
- 0,5 dl creme fraiche
- 2 stora ägg
- 1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
- 1 msk mjöl
- 0,5 tsk salt
- ca 5 st krossade oreos
- ca 450 g mjölkchoklad att doppa bitarna i
Sätt ugnen på 175 C. Täck en 20×20 cm form med aluminium folie, pressad ordentligt mot och över kanterna. Pensla folien med fett. (ex flytande smör eller olja)
Mixa 18 st kakor till smulor, blanda med det smälta smöret. Pressa smulblandningen i botten av formen noga.
Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter och låt den sedan svalna medans du gör fyllningen.
Sänk ugnen till 165 C.
Vispa cream cheese och socker fluffigt. (ca 3 min)
På låg hastighet vispar du ner cream fraiche, ägg, vanilj, mjöl och salt. Vispa tills det precis gått ihop. (övervispa inte!) Vänd försiktigt ner dom krossade oreoskakorna.
Häll fyllningen i formen över oreosbottnen och grädda ytterligare 35-40 minuter i ugnen. Cheesecaken är klar när den satt sig, mitten av kakan kan fortfarande vara lite ”jello-dinglig”. (om ni fattar 😉 )
Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt den svalna helt på ett galler. Frys den sedan i ca 3 timmar, eller med fördel över natten.
När den är helt fryst, lyft upp kakan med hjälp av folien som sticker upp över kanterna. Skär den med en vass kniv till ca 36 bitar.
Ställ in bitarna i frysen igen i ca 10 min, medans du hackar och smälter chokladen.
Doppa sedan bitarna, med hjälp av en gaffel, i chokladen. Får man inte chokladen att räcka eller om man som jag tröttnade efter att ha doppat ungefär halva formen, så kan man ju hälla chokladen i en vanlig liten plastpåse, klippa av ett hörn, och sedan ringla chokladen över resten av bitarna. Blir ju tjusigt det med. 😉
Ställ in bitarna i kylen tills chokladen stelnat, sen är det bara att äta!
Förvaras bäst i en lufttät burk i kylen.
Det som är så bra med att dom är så små är ju att man kan äta flera med gott samvete. 😉
Superba idé Madde.
Och gôtt framförallt! 😉