Publicerad den 1 kommentar

Coca Cola Cake

Hej på er!

Idag har jag testat ett helt nytt recept. Att baka med Coca Cola lät så galet att jag bara var tvungen att testa.

En mjuk riktigt saftig chokladkaka med ett täcke av söt cola/chokladig frosting blev resultatet och vet ni? Det var inte dumt alls! Tvärtom! Den fullkomligt smälte i munnen.

Kakan blev inte alls så söt som man kan tro, och med den söta frostingen på tillsammans med hinten av Coca Cola fick den en fin balans.

Gjorde dock bort mig när jag kokade colan till frostingen och glömde bort den för att jag pratade i telefonen samtidigt.. blev typ tjära. Som tur var hittade jag en flaska cola i kylen och började om. Så ett tips kan ju va att inte koka den för länge. 😉

Coca Cola Cake

Kaka:
  • 430 g socker (4,7 dl)
  • 290 g mjöl (4,7 dl)
  • 33 cl burk coca cola
  • 115 g smör
  • ca 100 g rapsolja (1,2 dl)
  • 4 msk kakao
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 msk vinäger
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 stora ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
Frosting:
  • 33 cl burk coca cola
  • 115 g smör i tärningar
  • 4 msk kakao
  • ca 450 g florsocker (7,5 dl)

Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en form på ca 23×33 cm med bakplåtspapper.

Blanda mjölk och vinäger i ett glas och låt stå i ca 10 min.

Blanda socker och mjöl i en stor bunke.

Ha i smör, olja, kakao och coca cola i en kastrull och låt koka upp på medelvärme, rör hela tiden.

Häll den varma vätskan över socker och mjölblandningen och vispa till en jämn smet.

Blanda ner bikarbonat i glaset med mjölk och vinäger och tillsätt blandningen direkt ner i smeten, blanda väl.

Vispa ner äggen och vaniljen.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 35 min. Testa med en sticka, den ska va nästan helt torr.

När det är ca 15 minuter kvar börjar du med frostingen.

Koka upp coca colan i en kastrull på hög värme. Koka i ca 10 minuter, eller tills det endast är ca 1 dl kvar av colan.

Medans colan kokar siktar du florsockret i en stor skål.

När colan kokat klart tillsätter du smör och kakao och rör tills smöret smält helt.

Häll cola smeten över florsockret direkt och vispa till en jämn smet. Är smeten för tjock kan man hälla ner lite coca cola för att få en ”hällbar” konsistens.

Häll frostingen över den varma kakan och låt stelna innan du skär den i rutor.

Förvaras i en lufttät burk i rumstemp eller kylskåp (kan bli något torr i kylen) i upp till 5 dagar.

 

1 reaktion på “Coca Cola Cake

Lämna ett svar