Publicerad den Lämna en kommentar

Blåbärsmuffins kakor

Det har vart några tunga dagar här hemma. I fredags fick våran älskade vovve somna in. 10 år gammal blev han. 10 lyckliga år får vi tänka, utan sjukdomar och jobbigheter (förutom lite ögonproblem som unghund, men det räknar vi inte med).

Min fina Bonzo. Det är så fruktansvärt tomt här hemma. Ingen som kommer och möter oss när vi kommer hem. Ingen att ge den där smörgåsen till som han alltid fick på morgonen. Ingen som städar upp golvet efter ungarna ätit. Ingen som snarkar högt på golvet, så högt att han ibland väcker ett barn som lagt sig för natten. Ingen att klappa, krama, pussa och gosa med.

Flera gånger har jag ropat ”hejdå, mamma kommer snart tillbaka” innan jag stängt ytterdörren, för att i samma sekund känna ett hugg i hjärtat av saknad när jag kommer på att han inte ligger där inne. Att han aldrig kommer ligga där inne mer.

Men han har det bättre nu. För i himlen finns inga smärtor eller ont. Där finns det bara köttbullar och grisöron, så mycket man orkar äta. Och busiga hundar! Oj vad många kompisar han kommer få. Och när jag dör möts vi igen. För det var inget ”hejdå” vi sa där i rummet på djursjukhuset, det var ”vi syns snart igen”.

Jag bakar. Min terapi. Då glömmer jag ett tag. Eller kanske bearbetar och mår lite bra igen. Livet går ju vidare, och när smärtan går över kommer jag minnas honom med glädje. Alla fina minnen. Tacksamheten över att få ha haft just han hos oss i 10 långa år. Min Bonzo.

Så, vad har jag sysselsatt mig med för terapi då? Jo, kakor. Mjuka härliga blåbärskakor med en lite crunchig smultopping. Blåbärsmuffins – fast som kakor! Underbara!

Blåbärsmuffins kakor

Ca 22 st
Smultopping:
  • 45 g mjöl
  • 45 g socker
  • 25 g smör
Kakor:
  • 115 g smör, rumsvarmt
  • 135 g farinsocker (1,8 dl)
  • 55 g socker (0,6 dl)
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 stort ägg
  • 1,2 dl lätt creme fraiche
  • 0,6 dl mjölk
  • 285 g mjöl (4,8 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • ca 1 dl blåbär

Sätt ugnen på 175 grader.

Smultopping:

Blanda socker och mjöl i en bunke. ”Nyp” ner smöret med fingrarna till en smulig massa. Ställ åt sidan.

Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en annan bunke och ställ den åt sidan också.

Vispa ihop smör, farinsocker, socker och vaniljsocker med maskin på medelfart, till en ljus och fluffig smet.

Vispa ner ägget.

Tillsätt creme fraiche och mjölk och vispa på medelfart till en jämn smet.

Sänk hastigheten och tillsätt mjölblandningen lite i taget, tills du har en kletig deg utan mjölrester.

Skopa upp ca 2 msk stora degskopor och klicka ut dom på en plåt med bakplåtspapper. (högst nio st/plåt då dom flyter ut)

Tryck ner ett gäng blåbär på varje kaka och strö sen smultoppingen över.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 min, eller tills kanterna börjar bli gyllenbruna.

Låt svalna på plåten några minuter innan dom flyttas till ett galler där dom får svalna helt.

Lämna ett svar