Publicerad den Lämna en kommentar

Apelsin Daim Cookies

Jag ääälskar apelsinchoklad! Och jag älskar att julmånaden ger oss lite extra av den varan. 😉

Hittade Daim orange när jag var in på ikea sist. Lycka! Limited edition dock, så hamstra på er för guds skull! För dessa kakor tycker jag man kan baka året runt. Såå goda!

Daim Orange Cookies

Ca 30-35 st
  • 150 g osaltat smör
  • 300 g mjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk havssalt
  • 150 g farinsocker
  • 100 g socker
  • 1 stort ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk mjölk
  • 140 g apelsin daim + lite extra efter bakning om så önskas
  • ev. havssalt att strö över de färdiga kakorna

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa ihop farinsocker och socker med det smälta avsvalnade smöret, med maskin, tills det inte längre är några klumpar kvar.

Tillsätt ägget, äggulan och mjölken och vispa in det ordentligt.

Häll ner mjölblandningen och vispa tills allt mjöl är inblandat och du har en fin kakdeg.

Grovhacka daimen och rör ner i degen.

Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 190 grader.

Låt degen stå framme några minuter i rumstemp innan du formar lite drygt ”en msk-stora” bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Kanterna ska bli lite gyllenbruna.

Ta ut kakorna och låt svalna några minuter på plåten innan du flyttar dom till ett galler där dom får svalna helt.

Tryck gärna ner lite hackad daim och strö lite havssalt över kakorna när dom är varma för lite extra mmm-faktor. 😉

Lämna ett svar