Publicerad den 2 kommentarer

Amerikanska Chokladmuffins

Igår var vi på en ”lära-känna-alla-föräldrar-och-barn-träff” med äldsta sonens nya förskoleklass på skolan. Det var bus i lekparken intill skolan och tipspromenad i skogen. Och det viktigaste av allt – fika på en filt på gräsplanen.

Alla barn skulle ta med sig en egen fikakorg och jag hade väl tänkt att för en gångs skull köpa några bullar på affären då jag för tillfället lägger all ledig tid jag får på städ/rens/packning inför husvisningarna vi har i början på nästa vecka. Men när sonen, som aldrig direkt brukar fråga mig om jag kan baka något speciellt, faktiskt önskar att mamma ska baka chokladmuffins så var det bara att kavla upp ärmarna och klämma in en plåt med muffins mellan fönsterputsning och gardintvättar. Det var väl inte så att jag egentligen protesterade till detta heller för den delen. 😉

Jag tog tillfället i akt att testa ett nytt recept, och svårt som jag har att faktiskt följa ett recept till pricka, tog jag ut svängarna lite som vanligt.. ibland blir det pannkaka av allt och ibland blir det en fullträff. I detta fall en fullträff!

Att improvisera och rota runt bland ingredienserna i lådorna, dutta i lite av det och lite av det, DET är det jag älskar! Att få stänga in mig i min lilla bubbla och känna det där lyckoruset som gör att jag ofta står och sjunger med en slickepott som mikrofon och fuldansar (och hoppas att inga grannar ser mig). Underbart! Och vet ni? Det blev verkligen supergott! Bättre än så! Super duper gott!

Stora härligt saftiga muffins med en lite krispigare topp och fullproppade med chokladbitar! Precis sådär som en riktig chokladmuffins ska vara!

Jag gjorde 6 stycken stora muffins och 5 ”vanliga” av denna smet. Och båda blev fantastiskt goda. Justera tiden i ugnen bara beroende på storlek. (Ca tid står i receptet)

Amerikanska Chokladmuffins

Ca 8 stora eller 16 ”vanliga”
  • 4,5 dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl rapsolja

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke. Ställ åt sidan.

Hacka all choklad. Ställ åt sidan.

Vispa socker och ägg i en stor bunke, med elvisp/maskin, ljust och fluffigt.

Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt mjölken och oljan. Vänd med en slickepott tills smeten är jämn och fin.

Vänd ner den mörka hackade chokladen.

Placera muffinsformar i en muffinsplåt. (Stora eller vanliga)

Fyll muffinsformarna med smet och strö hackad mjölkchoklad på toppen.

Grädda mitt i ugnen:

-Stora muffins: ca 22-25 min

-Vanliga muffins: ca 14-16 min

Låt svalna på/i plåten.

2 reaktioner på “Amerikanska Chokladmuffins

  1. Kan man byta ut rapsoljan mot smör? Gillar inte olja, men är barnsligt förtjust i smör förstår du!

    1. Hej! Kul att du läst mitt inlägg. Jag har ju inte testat smör till just detta recept, men jag tror absolut att du kan byta ut oljan mot lika mycket smält avsvalnat smör. Happy baking. 😉

Lämna ett svar