Inlägget gjort

Twix kakor

Gillar ni Twix? Då kommer ni älska dessa godbitar!

En härlig shortbread kaka med karamellfyllning och ringlad choklad på toppen.

Denna kaka åker helt klart upp på min topplista! Behöver väl inte nämna att resten av familjen instämmer?

Yum!!

Och nu hoppas jag att detta var det sista jag bakade innan denna lilla bäbis jag har i magen vill komma till världen. 11 dagar över tiden idag, 11 riktigt långa dagar med lika långa sömnlösa nätter..

Twix kakor

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 105 g socker (1,2 dl)
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 215 g mjöl (3,5 dl)

 

  • 115 g Rollo kolor (ca 15 st)
  • 3 tsk grädde
  • ca 100 g mjölk choklad

Vispa smör, socker, äggulor och vanilj på medelfart, till en krämig smet. Skrapa kanterna med en slickepott mellan varven.

Sänk hastigheten till låg och tillsätt mjölet. Vispa till en jämn massa.

Täck bunken med plast och ställ i kylen minst en timme.

Sätt ugnen på 190 grader.

Rulla bollar i ca 2,5 cm storlek. (Jag som är onödigt fjantigt pedant väger mina – ca 16 g/boll vilket absolut inte är nödvändigt) 😉

Lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper.

Tryck en grop i varje kaka med t.ex tummen eller änden av en träslev.

Grädda mitt i ugnen i ca 8-12 minuter, tills kanterna på undersidan börjar bli lite brun.

Låt kakorna svalna helt på galler.

Hacka kolorna och smält dom tillsammans med grädden i en skål i micron. Värm ca 15 sekunder åt gången och rör mellan varje gång tills allt är smält.

Använd en tesked och fyll varje grop i kakorna med karamellfyllningen.

Hacka chokladen och smält den i en skål i micron, ca 15 sekunder i taget och rör mellan varven tills allt är smält.

Häll chokladen i t.ex en plastpåse, klipp av ena hörnet på påsen och ringla chokladen över kakorna.

Låt chokladen stelna och ät. 😉

7 reaktioner på ”Twix kakor

  1. Hej, jag testade precis detta recept men mina sjunker bara ihop och blir helt platta, vad gör jag för fel?

    1. Hej! Jättekul att du testat mitt recept och såklart jätte jätte tråkigt att det inte blev bra! 🙁
      Jag skulle kunna gissa på att du antagligen har vispat smöret och sockret (och äggula, vanilj) för länge. Vispa bara tills du har en krämig smet.
      Är det inte därför kan det vara för att degen hunnit bli för varm innan gräddning. Minst en timme i kylen.
      Hoppas mina svar var till nån hjälp. 🙂

  2. Hej! Hur många kakor blir det?

    1. Kommer inte riktigt ihåg, så dumt. Brukar för det mesta komma ihåg att skriva sånt. 😉 Beror lite på hur stora man gör dom men gissningsvis borde det bli ca 20-25 st kanske. 🙂

  3. Hey igen, ska smöret Vara rumsvarmt Ellen smält?

    1. Hej! Rumsvarmt ska det vara. Skriver dit det direkt i receptet ifall nån annan undrar samma. Tack! 🙂

Kommentera