Inlägget gjort

Söta små påskkakor

Påsken närmar sig och det börjar synas överallt. Ska jag vara helt ärlig så är jag inte mycket för påsken. Jag brukar ha lite fjädrar i olika färger i lite påskris, men inte så mycket mer faktiskt.

Och självklart målar vi påskbrev och går påskgubbe i kvarteret. 😉

Men allt påskgodis däremot! Och när det finns ett tema på bakning, ja då går jag igång.

Dom här söta små kakorna går fort att göra och ingredienserna är sånt man oftast har hemma. Och vad gäller chokladäggen uppepå kan man ju ta precis det man gillar själv. Marsipanägg/chokladägg eller som här, där jag använt mig av mandelägg.

Söta små påskkakor

Ca 24 kakor
Kaka:
  • 115 g smör, rumsvarmt
  • 105 g socker (1,2 dl)
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk vaniljextrakt alt. 1 tsk vaniljsocker
  • 215 g mjöl (3,5 dl)
  • 1/4 tsk bakpulver
  • en nypa salt
Frosting:
  • 1 msk smör
  • 3 msk kakao
  • 140 g florsocker (2,4 dl)
  • 1 tsk vaniljextrakt alt. 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk hett vatten
  • ca 24 små chokladägg
Kaka:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker vitt och krämigt.

Tillsätt ägg och vanilj och vispa ordentligt ihop till en fin smet.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och häll sedan över det till smör/ägg smeten och blanda ihop till en deg, övervispa den inte utan blanda bara tills den precis gått ihop.

Rulla degen till små bollar. Är du pedant/perfektionist som mig och måste väga allt så ska varje boll väga ca 20 gram. 😉 Men det är inte viktigt egentligen. :p

Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10-11 minuter. Undersidan på kakan ska få en lätt gyllenbrun färg.

Ta ut dom ur ugnen och tryck direkt ner tummen på toppen av varje kaka så det blir en liten grop.

Låt svalna helt.

Frosting:

Smält smöret i en skål i micron.

Tillsätt florsocker, kakao och vanilj. Häll sedan ner en matsked hett vatten i taget medans du vispar. Det ska bli en jämn och lite krämig konsistens.

(Blir den för lös tillsätter du bara mer florsocker och blir den för tjock mer vatten.)

Skeda eller spritsa ner lite frosting i varje grop på kakorna och toppa med ett chokladägg.

Jag använde mig av Anthon Bergs mandelägg, både vanliga och dom med lakritssmak.

Kommentera