Handen upp om du älskar jordnötssmör lika mycket som jag!
Denna fantastiska skapelse har allt! En len jordnötssmörsfyllning på en mjuk shortbreadkaka, täckt med ett lager choklad. Gaaah!
Peanut butter Chocolate Cookie Bars
Kaka:
- 115 g rumsvarmt smör
- 140 g mjöl (2,3 dl)
- 50 g florsocker (0,8 dl)
- 1 msk maizena majsstärkelse
- 1 tsk vaniljextrakt alt. 2 tsk vaniljsocker
Jordnötssmörsfyllning:
- 2 msk smör
- ca 340 g jordnötssmör ”creamy” (2,5 dl)
- 50 g florsocker (0,8 dl)
- 1/2 tsk vaniljextrakt alt. 1 tsk vaniljsocker
- 1/4 salt
Chokladlager:
- 225 g mörk choklad (ca 55%) hackad eller knappar.
- 2 msk kokosfett/olja
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form på ca 20×20 med bakplåtspapper.
Kaka:
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och mixa tills du har en smulig deg.
Pressa smuldegen i formen till ett packat jämnt lager. Nagga hål i med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakan ska inte få färg utan fortfarande vara vit.
Jordnötssmörsfyllning:
Smält smöret i en skål i micron.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en slät fyllning.
Häll fyllningen över kakan och bred försiktigt ut den jämnt med en slickepott. (kakan behöver inte vara kall)
Chokladlager:
Häll chokladen och kokosfettet i en skål och micra ca 15 sekunder i taget, rör runt mellan varven tills all choklad smält.
Häll chokladen över jordnötssmörsfyllninen och vicka på formen så chokladen fördelar sig jämnt.
Täck formen med aluminiumfolie och låt kakan svalna och stelna i minst 5-6timmar, gärna över natten, om man orkar vänta så länge vill säga..
Man kan påskynda processen lite genom att ställa in formen i kylen i minst 3 timmar.
Jag varnar för en riktig kletig kaka, men ack så god! Ju kletigare dessto bättre? I detta fall, absolut. 😉
Förvara kakorna i en lufttät burk i rumstemp upp till en vecka. (Funkar i kyl också, men återigen, ju kletigare dessto bättre..)
You’re welcome! 😉