Inlägget gjort

Mums mums kladdkakstårta

Imorgon är det ju kladdkakans dag, det missar ni väl inte? Med andra ord alltså en chans att få fika, inte bara en gång, utan tre, fyra eller kanske fem gånger om ni frågar mig. 😉

En kladdkaka i all sin enkelhet är inte fy skam det inte. Men jag tänkte slå på stort för att fira denna åh så viktiga dag. 😉

Ni vet ”mums mums” som går att köpa i affär? Det där underbart goda vita skummet som är inuti! Om man lägger det på en kladdkaka och strör lite kokosflingor uppepå, ah ni fattar! Borde ju bli huur gott som helst! Eller hur?! Och vet ni? Det blev det! MUMS!

Mums mums kladdkakstårta

Kladdkaka:
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk havssalt
Mums mums fyllning:
  • 4,5 dl socker
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1,5 dl kallt vatten
  • 1,5 msk gelatinpulver
  • 1,5 dl kokhett vatten
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 0,5 tsk kakao
  • 1/4 tsk vaniljsocker
Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175 grader och smöra en form på 18 cm. Jag brukar även klä botten med bakplåtspapper.

Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner socker och ägg.

Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn och fin smet.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min.

Låt kakan svalna helt. Ställ gärna in den en stund i kylen så blir det lättare att dela den. Vill du inte dela den går det lika bra att bara spritsa fyllningen på toppen av kakan.

Mums mums fyllning:

Vispa ihop socker, florsocker, äggvitan och det kalla vattnet i en bunke.

Blanda gelatinpulvret med det kokheta vattnet.

Häll ner den varma blandningen i sockersmeten och vispa ordentligt med maskin tills smeten är riktigt vit och fluffig.

Dela kladdkakan på mitten. Spritsa ut ett tjockt lager av fyllningen på bottenkakan och lägg toppenkakan på.

Blanda kokosflingor, kakao och vaniljsocker i en skål.

Bred ett lager fyllning på toppen av kakan och strö över kokosblandningen.

Spritsa lite extra fyllning på toppen.

Ställ i kylen tills servering.

Det blir mycket fyllning över! Tips:

Blanda 2 dl kokosflingor med 2 tsk kakao och 1 tsk vaniljsocker.

Stö ut hälften jämnt på botten i en form med bakplåtspapper i. Häll fyllningen över och strö resterande uppepå. Ställ i kylen ca 2 timmar. Skär i rutor och doppa snittytorna i det överblivna kokos/kakaon som oftast ligger kvar i botten av formen. Barnsligt gott!

Kommentera