Inlägget gjort

Mjuk rabarberkaka med smultopping

Älskade rabarber! Så gott, så mycket sommar! Och vilken lycka när rabatten fullkomligt svämmar över av detta underbara!

Nog för att vanlig hederlig rabarberpaj är gott, men jag måste nog säga att jag gillar mjuka kakor bäst. Sockerkaksmjuka ni vet.

Det här är en blandning, en hybrid? 😉 Basen är en fräsch mjuk kaka med ett lager rabarber på, toppat med ett sockrigt smultäcke med en hint av kanel. Såå gott! Och inte vansinnigt svårt att slänga ihop heller.

Så ut i rabatterna och hugg er ett gäng stjälkar och börja baka! 😉

Mjuk rabarberkaka med smultopping

Kaka:
  • 115 g smör, rumsvarmt
  • 160 g socker (1,8 dl)
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,2 dl mjölk
  • 1,2 dl creme fraiche
  • 285 g mjöl (4,7 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 3-4 st rabarber (ca 6 dl hackad)
Topping:
  • 95 g mjöl (1,6 dl)
  • 140 g socker (1,6 dl)
  • 55 g smör
  • 1/2 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rabarberna i bitar och ställ åt sidan.

Vispa ihop smör och socker vitt och krämigt (ca 4-5 min med maskin).

Tillsätt ägg och vanilj och vispa ihop på medelfart.

Sänk hastigheten och tillsätt mjölk och creme fraiche, blanda ihop.

I en annan skål blandar du mjöl, bakpulver och salt. Häll det sedan i smeten och vispa på låg hastighet tills nästan allt mjöl blandats in, vänd det sista med en slickepott. Övervispa inte!

Smöra en form på ca 22×33 cm och häll i smeten. Fördela smeten försiktigt med en slickepott till ett jämnt lager.

Strö över den hackade rabarbern.

Smält smöret till toppingen.

Blanda ihop mjöl, socker och kanel i en skål. Tillsätt smöret och blanda ihop allt med en gaffel till en smulig massa.

Strössla smulmassan över rabarbern så jämnt som möjligt.

Grädda mitt i ugnen i ca 50 min.

(Toppingen ska vara lite gyllenbrun och rabarbern ska bubbla)

Låt svalna ca 20 min innan du skär upp den.

Ät som den är eller servera med lättvispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.

 

Kommentera