Inlägget gjort

Leopard kakor

Hej på er!

Vilken dag! Imorse överraskade vi ungarna med en bilfärd till Kristinehamn och ett ställe som heter Lek & Luft. 6000 kvm av hoppborgar, hinderbanor, sumobrottning, fotboll, innebandy och en massa annat skoj. Ni kan ju tro att dom hade roligt! (även dessa galna föräldrar som inte riktigt växt upp än..) 😉

Härligt slutkörda sitter vi nu i soffan och äter äppelklyftor och tittar på ”Jocke & Jonna”. Japp, deras vlog går oftast före både babblarna och batman. Inte mig emot. 😉

Igår gjorde jag leopard kakor. Dom ser så mycket mer avancerade ut än vad dom är, och dom är ju så vackra! Jag är en såndär ”leopardmönster nörd” som har både leopardfläckar på tapeter, filtar, kuddar och faktiskt även på min kropp. 😉

Jag la ut en bild när jag precis hade bakat dom igår på ”min händelse” på instagram ( @cakebymaddy ) och  ni var många som skrev och frågade hur jag hade gjort dom, jätte kul! Och självklart får ni svaret precis nedanför här:

Leopard kakor

  • 425 g mjöl (7 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 215 g socker (2,4 dl)
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk kanel
  • 2 msk kakao + 1/2 tsk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan.

Vispa ihop smör och socker med maskin, (elvisp funkar fint) i en stor bunke.

Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa ihop.

Häll sen ner de torra ingredienserna lite i taget samtidigt som du vispar.

Lägg cirka 1/5 av degen i en skål och vispa in 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk kakao. – plasta in.

I en annan skål lägger du också cirka 1/5 av degen och vispar in 2 msk kakao i den. – plasta in.

Plasta in degarna och lägg in dom i kylen i ca 1 timme.

Tryck ut den brunaste degen i en längd, med fingrarna.

Rulla den ljusbruna degen lika lång som den bruna längden är och lägg den på längden.

Rulla sen ihop dom båda. Snyggast blir det om inte dom bruna sidorna möter varandra helt.

Lägg in rullen i frysen i 15 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rullen i bitar så det blir leopardfläckar.

Lägg plastfolie över den ”vita” degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord. Ta bort plasten och lägg sen leopardfläckarna uppepå.

Lägg plastfolie över igen och kavla in fläckarna i degen. (Jag rullade även små bollar av den mörkaste degen och la lite huller om buller) Ta bort plasten.

Stansa ut kakor och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, eller tills kanterna börjar bli lite gyllenbruna.

Låt svalna på ett galler.

 

8 reaktioner på ”Leopard kakor

  1. Annorlunda och roliga att göra. Även goda såklart!!

    1. Ja visst är dom roliga! Imponerar på fikagästerna. 😉

      1. Jag har inte bjudit på dem ännu. Mina ligger i frysen i väntan på sonens dop…

        1. Dom lär göra succe! 😉 Tack för att du delar med dig! <3

  2. Kan man göra figurer med kakorna, eller blir de väst som runda? Tänker tex stjärna, hjärtan etc 🙂

    1. Ja absolut funkar dom lika bra i vilken form som helst. 🙂 Kör hårt! 😉

  3. Har precis gjort dessa prickiga kakor och de ska snart provätas. Men vad gör man av degen som blir över när de är utstansade? 😗

    1. Men vad kul att du testar! 🙂 Jag gjorde bara mer kakor av det som blev över. Dega ihop det igen och stansa med valfri form. 😉

Kommentera