Inlägget gjort

Härligt saftig mjuk choklad kaka


Hej på er!

Så kul att se att intresset för min blogg finns! Jag hoppas kunna bidra med lite energi och inspiration i ert bakande. Det är ju något som jag själv brinner så för.

Att få skruva upp volymen på musiken och gå bananas i köket ger både energi, lycka och ett lugn på samma gång. Att få testa nya recept, lägga till något, ta bort något, exprimentera, översätta utländska (amerikanska för med mesta) recept till svenska osv osv. Underbart!

Idag testade jag, ja vad ska vi jämföra med.. kanske den amerikanska motsvarigheten till våra kärleksmums. En otroligt saftig mjuk chokladbotten med en sammetslen och fluffig frosting på.

Och allt blir ju så mycket roligare med strössel!

Härligt saftig mjuk choklad kaka med len frosting

Kakan:
  • 228 g mjöl
  • 414 g socker
  • 85 g kakao
  • 2 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 240 ml mjölk
  • 120 ml neutral olja (rapsolja t.ex)
  • 1 1/2 tsk vaniljpulver alt. 3 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ägg
  • 240 ml kokhett vatten
Frosting:
  • 110 g smör
  • 100 g margarin
  • 345 g florsocker
  • 57 g kakao
  • 1/4 tsk vaniljpulver alt. 1/2 tsk vaniljsocker
  • 60-75 ml mjölk eller vatten
  • Strössel (valfritt)

 

Sätt ugnen på 175 grader och smöra en form på ca 23×33 cm.

Blanda ihop mjöl, socker, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en stor skål.

I en annan skål blandar du mjölk, olja, ägg och vanilj.

Häll mjölkblandningen i skålen med dom torra ingredienser och vispa tills det är ordentligt blandat.

Häll sakta i det varma vattnet och vispa samtidigt på låg hastighet tills smeten är blandad.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 29-32 minuter. Testa med en sticka, den ska nästan vara helt torr. Låt svalna.

Frosting:

Vispa ihop smör och margarin vitt och fluffigt.

Tillsätt 250 g av florsockret och vispa lent.

Häll i resten av florsockret samt kakao och vanilj. Vispa ihop.

Häll ner lite vätska (mjölk el. vatten) i taget tills konsistensen känns bra, den får inte bli för lös men måste samtidigt vara såpass smidig så det går att bre ut den på kakan.

Vispa frostingen på medelhög fart i ca 2-3 minuter, tills den är ljus och fluffig.

Bre ut frostingen jämt över den helt svalna kakan. Toppa med strössel om du vill.


 

Kommentera