Inlägget gjort

Budapestrulle

Eftersom vi hade ett sånt fantastiskt fint sommarväder i lördags tänkte vi igår när vi vaknade och såg solen skina att vi minsann skulle ta med kidsen på ett äventyr in till stora lekparken i stan.

Ni vet dom där visionerna man har innan man gör något, som sen inte blir alls så härliga som man tänkt.. jodå, sagt och gjort packade vi iordning väskan och ungarna (vilket i vår familj tar ca 3 timmar bara det) och styrde bilen mot stan.

Vi hann precis parkera när hela himlen öppnade sig och regnet fullkomligt ÖSTE ner. Eftersom ungarna blivit lovade lekparkshäng så fick det ju bli så ändå.

Så där stog vi och frös, blöta, leriga i shorts och linne, insmörjda i solskyddsfaktor och med solglasögonen på huvudet.. yeey!

Mors dag dessutom.. 😉

När vi kom hem kom min karl på att han ville ha sin favorittårta med sig till jobbet idag, så lite bakning hann jag faktiskt med igår kväll.

Tänkte dela med mig av mitt recept på just Budapestrullen/stubben/tårtan.. kärt barn har många namn. 😉

I den klassiska rullen använder man bara mandariner, men jag tycker ju hallon (och jordgubbar med för den delen) gör sig så bra i. Somrigt och härligt.

Ibland tar jag bort mandarinerna helt och har bara hallon eller jordgubbar, ibland både och osv. 😉 En smaksak helt enkelt. Ni gör som ni vill.

Här kommer i alla fall receptet:

Budapestrulle

  • 6 st äggvitor
  • 4 dl socker
  • 1/2 dl marsanpulver (för kokning)
  • 1/2 dl maizena majsstärkelse
  • 100 g finhackade hasselnötter
  • 3 dl grädde
  • 1 burk komserverade mandarinklyftor
  • 100-200 g färska hallon (valfritt)
  • 50 g choklad (att ringla över)
  • lite florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggvitorna till ett fast skum, du ska kunna vända bunken upp och ner och fluffet ska stanna i bunken.

Tillsätt lite socker i taget under vispning tills du har en blank och fin marängsmet.

Blanda ihop hasselnötter, marsanpulver och maizena i en skål och vänd försiktigt ner det i marängsmeten.

Spritsa ut smeten i långa rader på ett bakplåtspapper (så är det lättare att rulla ihop rullen utan att den spricker sen). Det brukar bli lite smet över av det här receptet så man kan antingen slicka lite extra smet ur bunken eller göra lite extra maränger. Your choice 😉

Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 20 min. Ha koll på den så den inte bränns, det går rätt fort på slutet.

Låt svalna lite innan du, med hjälp av en plåt, vänder upp den på ett nytt bakplåtspapper.

Vispa grädden och bred ut den på marängen. Lägg dit mandariner och ev hallon.

Med hjälp av bakplåtspappret rullar du försiktigt ihop till en rulle.

Ringla över smält choklad och sikta lite florsocker på toppen.

Kommentera