Inlägget gjort

Blåbärssockerkaka med Citronglasyr

Idag tog vi en heldag med ungarna på mariebergsskogen som ligger här i karlstad. En stor stadspark med lekparker, fin natur och en massa lantdjur som grisar, får, höns, kor mm. Jättemysigt. Ungarna älskar att åka dit.

Tradition är ju såklart fikakorgen som måste med. Och idag packade vi den med en blåbärssockerkaka med citronglasyr. Mums!

Blåbär och citron är en toppen kombination. Sött, syrligt och väldigt fräscha smaker, perfekt en varm sommardag ihop med lite lemonad.

Vi brukar sommartid åka hem till min svärfars enorma trädgård, som är fullproppad med bärbuskar, och plocka med oss bär hem allt som oftast. Finns det nått bättre än färska bär? Man känner sig lite rik när det finns massa färska bär i kylen. 😉

Favoritbusken är såklart den amerikanska blåbärsbusken. Stora härliga blåbär som gör sig så vackra i bakverk.

Det amerikanska blåbäret smakar inte riktigt lika mycket blåbär som det svenska lilla bäret gör, och har ett vitt fruktkött innuti vilket gör att det inte lämnar riktigt lika mycket fläckar på barns kläder och munnar som det vanliga svenska blåbäret. 😉 Men lika gott är det absolut!

Mina killar brukar plocka bären i muggar och äter det som godis. Bättre lördagsgodis än så får man leta efter. 😉

Blåbärssockerkaka med Citronglasyr

Blåbärssockerkaka:
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5-3 dl blåbär (amerikanska el. vanliga)
Citronglasyr:
  • 3,5 msk saft från en citron
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 4 dl florsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och mjöla en sockerkaksform.

Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.

Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ner det med t ex en slickepott.

Tillsätt smörblandningen och rör till en jämn smet.

Varva smet och blåbär i formen. (Smet först, strö blåbär, sen smet, strö blåbär osv.)

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr.

Låt kakan svalna lite i formen och låt den sen svalna helt på ett galler.

Rör ihop ingredienserna till glasyren. Tillsätt mer saft för rinnigare konsistens eller mer florsocker för tjockare.

Ringla/häll glasyren över den avsvalnade kakan.

Kommentera